TAIZÉ

Зіслання Святого Духа 2024

Святкування дару Святого Духа

 
Субота 18 Травня 2024

Ось ми у переддень Свята Зіслання Святого Духа. Ми будемо святкувати дар Святого Духа. Сьогодні ввечері ми чули слова Ісуса в Євангелії від Івана, де Він запрошує всіх спраглих прийти до Нього, а тих, хто покладає на Нього надію, - напитися.

Ми всі чогось прагнемо. Можливо, ми насправді не прагнемо Бога. Можливо, ми спраглі успіху, дружби чи визнання. Але якщо ми будемо чесними зі своїми маленькими бажаннями, вони приведуть нас до Ісуса.

Ми повинні йти проти течії, щоб дістатися до джерела. Це не означає придушення наших бажань. Навпаки, наша віра звільняє наші бажання і спрагу, відкриваючи їх справжню мету.

Тож нехай наша спрага приведе нас до Ісуса і дасть змогу напитися з Його джерела. П’ючи з цього джерела, чи не входимо ми у своєрідне очікування того, що Він нам дасть?

Тут ми приєднуємося до учнів Ісуса, його друзів, які після його воскресіння зібралися на молитву в Єрусалимі з Марією та, можливо, з іншими, очікуючи на силу Святого Духа, яку він їм обіцяв і яка дасть їм можливість свідчити про його любов.

Завтра ми прочитаємо розповідь в Діяннях Апостолів, де Ісусова обіцянка сповнилася. Це був день одного з великих свят, і раптом друзі Ісуса почули шум, схожий на сильний вітер. Потім на кожного з них зійшло полум’я, схоже на вогняні язики. Вони почали говорити різними мовами.

Петро, сповнений відваги, встає і розповідає їм про Ісуса. Вони розуміють, що Бог їх приймає, любить і що для них є місце у спільноті разом з іншими людьми, які шукають Бога.

Обіцянка Ісуса виконується. Петро став свідком через дар Святого Духа. Інші друзі Ісуса приєднаються до нього в цьому свідченні.

Незабаром ви поїдете з Тезе. Як ви будете продовжувати збиратися з іншими, хто шукає Бога, як ви робили цього тижня, щоб чекати Бога і слухати обітниці Ісуса?

Чи готові ми піти на ризик відмовитися від себе, слухати і вчитися тому, що Дух говорить нам сьогодні? Бути схвильованими, приголомшеними і готовими кинути виклик, найперше собі? Що, якби Бог хотів створити щось абсолютно нове у наших спільнотах?

Як ми можемо говорити про Ісуса мовою, яку розуміють інші? Дар Святого Духа спонукає нас зустрічатися з людьми там, де вони перебувають, спочатку вислухати їх.

Тільки тоді ми зможемо вивчити їхню мову. І тільки тоді ми можемо передавати те, що ми зрозуміли про Ісуса, насамперед особистим свідченням через наше життя.

Таким чином, стати свідками Ісуса, його любові стає можливим для кожного з нас.


Я щойно повернувся з України. З двома іншими братами ми відвідали міста Львів, Тернопіль, Житомир і Київ, а також інші місця.

Ми їхали туди без жодного плану, окрім того, щоб вислухати людей, помолитися з ними і запропонувати жест солідарності, запевнити їх, що ми їх не забули.

На кожній зустрічі ми зустрічали людей, сповнених відваги, які люблять свою країну і готові віддати все, щоб залишитися вільними.

Навіть якщо в багатьох місцях життя здається нормальним, як і в інших європейських країнах, тривога ніколи не покидає нас, і вона зростає навіть після двох років війни. Війни, яка все ще триває.

Регулярно спрацьовують сирени, відбуваються перебої з електрикою, і коли ви йдете на кладовища, ви не можете не помітити нові могили, які були вириті, щоб прийняти часто дуже молодих солдатів.

Для багатьох з них їхня віра є великою підтримкою, що дозволяє їм не втрачати надію і допомагати тим, хто цього потребує. Люди зустріли нас пасхальним привітанням: «Христос воскрес! А ми відповідали: «Воістину воскрес!

Тоді на обличчях людей з’являлася посмішка, і навіть якщо не завжди легко вірити у Воскресіння, ми розуміли силу цього привітання. Страждання ніколи не матиме останнього слова.

Прошу вас не забувати про український народ, молитися за нього, щоб у його країні запанували мир, справедливість і свобода. Таким чином, як і ми, ви станете паломниками миру і підтримаєте тих, чиє майбутнє знаходиться під загрозою війни.

Останнє оновлення: 30 травня 2024