TAIZÉ

45,000 молодих людей на Площі Св. Петра зібрались на молитву з Папою Венедиктом XVI

 

У другий вечір Європейської зустрічі у Римі, що проводилась Спільнотою Тезе з 28 грудня по 2 січня, 45,000 молодих людей – православних, протестантів та католиків – зібрались на Площі Св. Петра, щоб помолитись з Папою Бенедиктом XVI. В післяобідню пору молодь поступово заповнила величезну площу Ватикану. О 6-й годині вечора молитва розпочалась піснями з Тезе, читанням Слова Божого та довгим періодом мовчання.

У світлі повного місяця, тисячі запалених свічок в руках паломників вкрили всю площу вогниками на знак воскресіння. В атмосфері, сприятливій для молитви та розважань, молодь мала нагоду прослухати привітання Брата Алоїза Папи Бенедикта. Після чого Папа звернувся до молоді п’ятьма різними мовами.



Привітання Святішого Отця Братом Алоїзом

Найсвятіший Отче,
 
Сьогодні ми переживаємо важливу подію у нашому «Паломництві довіри». Ми приїхали з усієї Європи та з інших континентів, а також з різних конфесій. Те, що об’єднує нас є більшим за те, що нас розділяє: одне хрещення та спільне Слово Боже поєднує нас. Цього вечора ми приїхали, щоб відзначити цю єдність, єдність, яка є справжньою подією, якщо ми ще не до кінця це усвідомили. Ця єдність зростає, коли ми разом дивимось на Христа.
 
Брат Роже залишив спадщину для нашої спільноти – своє бажання пояснювати Євангеліє, особливо для молоді. Він глибоко усвідомлював, що розділення між християнами є бар’єром для передавання віри. Він відкрив шляхи примирення, які ми ще не до кінця дослідили. Багато людей, захоплених його свідоцтвом, прагнуть випередити примирення власним життям, тобто вже жити як люди, які примирились.
 
Примирені християни можуть стати свідками миру та співпричастя, носіями нової солідарності поміж інших людей.
 
Основою цього підходу є пошук особистих відносин з Богом. Цей молитовний екуменізм не заохочує до звичайної толерантності. Він запрошує до спільного прислуховування, до справжнього діалогу.
 
Молячись тут разом, ми не можемо не згадати, що останній лист, написаний Братом Роже, одразу перед його жорстокою смертю, був адресований Вам, Святіший Отче, щоб повідомити, що наша спільнота хоче йти у спільності з Вами. Ми також не можемо забути як, після його трагічної смерті, Ваша допомога підтримала нас. Тому я хотів би ще раз виразити глибоку подяку Вам та Вашому служінню.
 
Врешті-решт, я хотів би принести свідоцтво надії багатьох молодих африканців, з якими ми зустрілись місяць тому у Кігалі, Руанді. Вони приїхали з 35-ти країн, включаючи Конго, Північне Ківу, здійснюючи паломництво примирення. Жвавість цих молодих християн є надією на майбутнє Церкви.
 
Ці молоді африканці хотіли, щоб ми привезли знак надії, насіння сорго, щоб воно росло у Європі. Чи можу я скористатись привілеєм, Святіший Отче, щоб передати Вам від Африки традиційну руандську корзинку, яка називається «агасеке», з насінням надії? Напевно, його можна посадити у Ватиканському саду, щоб воно там розцвітало?

Промова Папи Бенедикта XVI

Дякую Вам, брате Алоїзе, за Ваші теплі слова. Дорога молодь, дорогі паломники довіри, ласкаво просимо до Риму!
 
Багато з вас приїхали з різних частин Європи та з інших континентів, щоб молитись біля могил апостолів Петра і Павла. Саме у цьому місті вони пролили кров за Христа. Віра, яка керувала цими двома апостолами Ісуса, є тотожною з вірою, яка привела вас сюди. Протягом наступного року, ви зможете спробувати відкрити джерела довіри Богу, щоб жити ними у щоденному житті. Мені приємно, що таким чином ви приєднуєтесь до намірів року віри, який розпочався у жовтні.
 
Зустріч у Римі вже відбувається вчетверте. З цього приводу, я хотів би повторити слова, сказані моїм попередником Йоаном Павлом II під час третьої зустрічі у Римі: «Папа глибоко задіяний разом з Вами у цьому паломництві довіри на землі. Я теж покликаний бути паломником віри у ім’я Христа.»
 
Понад 70 років тому, Брат Роже заснував Спільноту Тезе. Тисячі молодих людей з усього світу продовжують приїжджати туди, шукаючи сенсу життя. Брати приймають їх на спільній молитві та дають можливість досвідчити особисті стосунки з Богом. Саме для того, щоб підтримати цих молодих людей у подорожі до Христа, Брат Роже розпочав «паломництво довіри на землі».
 
Брат Роже, будучи невтомним свідком Євангеліє миру та палко присвятивши себе екуменізму святості, заохочував всіх, хто проходив через Тезе, стати шукачами спільності. Нам слід прислуховуватись у серцях до духовно пережитого ним екуменізму, та дозволити його свідоцтву про внутрішній екуменізм провадити нас. Нехай кожен з вас, наслідуючи його приклад, стане носієм цього послання єдності. Я запевняю вас у постійному зобов’язанні Католицької Церкви продовжувати шукати шляхи примирення, які приведуть до видимої єдності християн. Тому сьогодні увечері я по-особливому вітаю присутніх серед нас православних та протестантів.
 
Сьогодні Христос задає вам те ж запитання, що адресував своїм учням: «Хто я для вас?» Відповідаючи на це запитання, Петро, поруч з могилою котрого ми зараз знаходимось, відповів: «Ти – Христос, Син Живого Бога» (Мт 16:15-16). Все його життя стало чіткою відповіддю на це запитання. Христос прагне також отримати відповідь від кожного з вас, але не з обов’язку чи страху, а у глибокій свободі. Саме через відповідь на це запитання ваше життя набуде глибокого значення. Текст з Листу від Йоана, який ми щойно почули, допомагає нам у великій простоті зрозуміти як відповісти на це запитання: «Віруйте у Його Сина Ісуса Христа та любіть один одного» (3:23). Віруйте, любіть Бога та ближніх! Що могло б бути більш піднесеним? Що могло б бути гарнішим?
 
Протягом цих днів у Римі нехай у ваших серцях повстане це «так» для Христа, особливо скористайтесь довгими періодами тиші, яка займає центральне місце у ваших спільних молитвах, після слухання Слова Божого. Це Слово, як говориться у Другому листі від Петра, є «як агнець, що сіяє у темряві», слід дивитись на нього «аж поки не прийде світанок і ранкова зоря встане у ваших серцях» (1:19). Ви зрозуміли: якщо ранкова зоря має встати у ваших серцях, то значить, що вона не завжди там є. Іноді зло та невинні страждання призводять до сумнівів та хаосу в нас. І сказати «так» Ісусові стає важко. Проте, звичайно, цей сумнів не означає, що ви не маєте віри! Ісус не відкинув чоловіка з Євангеліє, який сказав: «Вірую! Допоможи моєму невірству!» (Мк 9:24).
 
Для того, щоб зберегти віру у час випробувань довіри, Бог не залишить вас одинокими та відокремленими. Він переповнює нас радістю та підтримкою спільноти Церкви.
 
Під час вашого перебування у Римі, виражаємо особливу подяку багатьом парафіям та релігійним спільнотам за вашу щиру гостинність, ви по-новому досвідчуєте, чим є Церква. Після вашого повернення додому, до різних країн, я пропоную вам відкрити, що Бог робить вас співвідповідальними за Церкву, у багатьох різноманітних покликаннях. Спільнота, яка є Тілом Христовим, потребує вас і ви маєте своє місце там. Саме починаючи з ваших дарів, того, що є характерним вам, Святий Дух формує та підтримує таємницю спільноти, якою є Церква, щоб передати добру новину Євангеліє для теперішнього світу.
 
Поруч з тишею, спів займає важливе місце у ваших спільних молитвах. Пісні Тезе переповнюють цими днями базиліки Риму. Спів – це незрівнянна підтримка та вираз молитви. Співаючи Христу, ви також відкриваєтесь на таємницю Його надії. Не бійтесь випередити світанок, прославляючи Христа. Ви не пошкодуєте.
 
Дорога молодь, Христос не забирає вас від світу. Він посилає вас туди, де бракує світла, щоб ви його принесли іншим. Так, ви всі покликані бути маленьким світлом для тих, хто знаходиться поруч. Приділяючи увагу більш справедливому розподілу добра на землі, будучи відданими справедливості та новій солідарності між людьми, ви допоможете ближнім зрозуміти, як Євангеліє провадить нас до Бога та до інших. Таким чином, силою віри, ви дозволите довірі повстати на землі.
 
Тому майте надію! Нехай Бог благословить вас, ваші сім’ї та друзів!
Останнє оновлення: 11 січня 2013