Брат Алоїс 2014

Чотири пропозиції для “пошуків видимих знаків спілкування між всіма, хто любить Христа”

Лист “На шляху до нової солідарності”, надалі буде основою спільної поетапної подорожі до 2015 року. В наступному році перед нами постає зобов’язання "шукати видимі знаки спілкування між всіма, хто любить Христа" Нижче зазначені 4 пропозиції, які об’єднають нас у цьому пошуку.
Христос поширив свою дружбу між усіма, не віштовхуючи нікого. Ті, хто люблять Христа, за Його прикладом формують величезну дружню спільноту по всій землі. Це називається співпричастя. Завдяки цьому вони сприяють загоєнню ран людства: не нав’язуючи себе, вони пропагандують глобалізацію солідарності, в якій кожен народ, і навіть кожна людина береться до уваги.
 
Який внесок в це може зробити кожен з нас?

Перша пропозиція - Приєднайтесь до місцевої молитовної спільноти


Любіть один одного; по тому пізнають усі, що ви учні Мої, як будете мати любов між собою. (Ів.13:34-35)

Певні події, такі як міжнародні зустрічі, свідчать про цю дружню спільноту. Але такі події відбуваються час від часу. Скрізь можна знайти частину цієї великої спільноти, навіть якщо вона досить маленька. Неможливо жити вірою наодинці. Віра народжується від досвідчення спільноти, коли ми усвідомлюємо, що Христос є джерелом необмеженої єдності.

Якби ж місцеві спільноти (або парафії), групи чи осередки, де працюють священники, все більше ставали місцями, які поширюють дружбу! Затишні та привітні місця, де ми підтримуємо один одного, де ми уважні до потребуючих, до іноземців, до людей, які не поділяють наші думки...

Пропозиція для усіх: чи могла б участь у недільній службі або будь-якому іншому заході, навідь з людьми, яких ви не обирали, допомогти вам пережити, що таке спільнота?

Пропозиція для місцевих лідерів церков: слухати молодих людей; розпізнавати та схвалювати те, що вони можуть внести в місцеву спільноту; поширити цю інформацію між старшими людьми.


Друга пропозиція - Поширюйте дружбу за межі, що розділяють нас


Все, що ви зробили одному з братів моїх найменших - ви мені зробили. (Мт. 25:40)

Ісус був уважним до всіх, кого він зустрічав, особливо до бідних, до дітей, до тих, хто здавався неважливим. Слідом за ним, ми можемо вийти за межі, щоб підтримати потребуючих. Ми можемо прийняти участь у актах солідарності разом з християнами різних обрядів, а також з людьми, які не поділяють нашу віру.

Якою б бідність не була, матеріальною чи духовною, солідарність передбачає двосторонній обмін: надаючи допомогу, ми часто її отримуємо.

Пропозиція для всіх: оберіть, на один рік, ситуацію у сусідньому районі чи визначте групу людей, які потребують дружби, та проявіть до них солідарність. Це можуть бути покинуті, бідні, хворі люди; люди, які страждають від інвалідності, покинуті діти, іммігранти, безробітні...

Пропозиція для місцевих лідерів церков: допоможіть молодим людям знайти ситуації, в яких треба проявити солідарність.


Третя пропозиція - Регулярно діліться і моліться разом


Де двоє або троє зберуться в Моє ім’я, там і Я серед них. (Мт. 18:20)

Для деяких молодих людей болючі випробування, занедбаність, самотність або гостре усвідомлення несправедливості у світі унеможливлює віру в існування Бога. Віра - це постійний ризик, ризик довіри.

З ким я можу крокувати разом, розважаючи над вірою?

Пропозиція для всіх: замість того, щоб залишатись наодинці зі своїми питаннями, знайдіть декілька осіб, з якими ви можете поділитись - раз на тиждень або на місяць. Прочитайте разом сторінку з Євангеліє або інший текст. Моліться разом, співаючи пісні, читаючи уривок з Біблії та перебуваючи у тиші.

Пропозиція для місцевих лідерів церков: підбадьорюйте та підтримуйте ці малі групи, створені задля ділення та молитви; допомагайте їм залишатись відкритими та привітними до інших.


Четверта пропозиція - Нехай спілкування між усіма тими, хто любить Христа, стане помітнішим


Ви ж - Христове тіло. (І Коринтян12:27)

У нашому селі, місті чи районі є люди, які також люблять Христа, але не так, як ми. Називати себе "християнами" - значить носити ім’я Христа. Ми отримуємо християнську ідентичність через хрещення, яке об’єднує нас з Христом. Нехай наша спільна ідентичність буде помітнішою за приналежність до певної конфесії.

Навіть коли здається, що розбіжності не можна подолати, це не повинно стати причиою для розколу. Живучи на землі, Христос виходив поза межі, а на хресті Він розвів у два боки руки, між тими, хто є роз’єднаний. Якщо християни хочуть слідувати з Христом, щоб Боже світло сяяло у світі, вони не можуть залишатись роз’єднаними. Нас об’єднує Дух Святий.

Пропозиція для всіх: чому б не піти до тих, хто відрізняється від нас: до іншої групи, іншої парафії, іншого руху, іншої конфесії, до християнської спільноти мігрантів...? Ми можемо навідати когось, дозволити комусь прийняти нас, запросити їх. Ми можемо разом звернутися до Христа у простій молитві, перебуваючи "під однією стріхою", не чекаючи повної гармонії. Так ми можемо жити, очікуючи повної єдності.

Пропозиція до місцевих лідерів цеpков: у пастирському служінні робіть все, що можливо, разом з християнами інших конфесій; не робіть нічого, не беручи до уваги інших.

В буклеті внизу ви зможете знайти ці 4 пропозиції для 2014 року, а також текст "Розповіді молоді в Азії" :

PDF - 1.3 Mo

Printed from: https://www.taize.fr/uk_article16633.html - 28 March 2024
Copyright © 2024 - Ateliers et Presses de Taizé, Taizé Community, 71250 France